Není nám jedno, co Vaše dítě dostane na talíř ve školní jídelně.
Vážení rodiče,
pracovníci školní jídelny projevili velký zájem o zlepšení školního stravování a rádi by Vašim dětem předkládali kvalitní a nutričně vyvážená jídla. Abychom dosáhli požadovaného výsledku, bude zapotřebí i Vaše pomoc a zapojení. Stačí, když se budete o kvalitu školních obědů zajímat, přispějete nápady, sladíte jídelníček Vašeho dítěte tak, aby byl spolu s obědem pestrý a vyvážený.
Ve školním roce 2015/2016 bude naše školní jídelna postupně zavádět do praxe 10 kritérií, která pomohou zvýšit kvalitu školního stravování. Jednotlivá kritéria budou zaváděna tak, aby změny byly postupné, nenásilné a děti měly čas si na ně zvyknout.
Školní jídelna pracuje s následujícími kritériemi:
- Vhodný pitný režim – s každodenní nabídkou neslazených nápojů (ČAJ, VODA S CITRONEM A MÁTOU).
- Jídelníček je sestaven dle pravidel nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši. Tato jednoduchá doporučení zvyšují pestrost jídelníčku a jsou návodem, jak má vypadat racionální výživa dětí.
- Spotřební koš je veden správně a bezchybně.
- Používání dochucovadel je omezeno na případné finální dochucení pokrmů, pokud je však nutné. Snížením dávky dochucovadel se pokusíme snížit příjem soli a sodíku ve stravě dětí.
- Školní jídelna vaří převážně z čerstvých surovin, při jejich výběru dbá na jejich kvalitu, hlavně u masa a ryb!!
- Jídelníček je veřejně dostupný, abyste Vy i veřejnost mohli sledovat změny k lepšímu.
- Zařazení receptur „ Vím co jím“ se zaměříme na snížení soli ve školních obědech – bez použití instantních směsí.
- Výzdoba jídelny – příjemné a podnětné prostředí, kde děti získají řadu informací o jídle.
- Komunikace: jídelna – rodiče, jídelna – žáci.
Rádi bychom, abyste věděli, co Vaše děti jedí, jestli jim chutná, co vracejí, co jim nechutná. Jak byste si Vy představovali, aby se děti stravovaly, co je pro Vás důležité a jak to lze skloubit se stávající legislativou a správnou výživou? Vědí děti, z čeho a jak se vyrábí potraviny, jaké známe druhy obilovin a luštěnin, jak voní bylinky atd.? A zde se nabízí prostor, jak předat informace a znalosti z jídelny směrem k dětem. - Čtvero ročních období – sezónnost a regionálnost potravin. Někdy se prostě vyplatí koupit ovoce a zeleninu v plné zralosti z místních zdrojů. Chutná lépe a obsahuje více vitamínů. Každé roční období je typické pro některé ovoce a zeleninu.
Bronislava Jamborová
vedoucí školní jídelny